Ben jij iemand die alles op social media plaatst? Zit je de hele dag door op Twitter? Of post je regelmatig een Facebookpost? Sta er dan bij stil dat onderzoek heeft aangetoond dat veel werkgevers gebruikmaken om potentiële kandidaten te screenen. Of ze gebruikt het om huidige werknemers in de gaten te houden. Ons advies is dan ook: zet niet alles online. Een specialist in loopbaancoaching in Den Haag kan je precies vertellen wat en wel niet kan. Ook hebben wij een aantal zaken voor je hieronder opgesomd.

Socialmediagebruik door werkgevers

Loopbaancoaching Den HaagDat veel bedrijven in Den Haag potentiële kandidaten googelen, mogen duidelijk zijn. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Door de inzet van social media kunnen werkgevers sneller vacatures vervullen, waardoor kosten bespaard kunnen worden. Ook krijgen zij op deze manier een beter beeld van kandidaten. Een inzicht dat zij misschien niet hadden gehad tijdens een sollicitatiegesprek waarin de kandidaat zijn beste beentje voorzet.

De harde cijfers

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de inzet van social media tijdens sollicitatieprocedures in Den Haag en de rest van Nederland. In 2011 werd al vastgesteld dat 91% van de werkgevers deze mediavorm gebruikten om potentiële medewerkers te screenen. Nu is het zelfs zo dat:

  • 2 van de 3 recruiters sociale media gebruiken om nieuwe medewerkers te werven
  • 71% van de managers op het internet zoeken naar informatie over sollicitanten
  • 19% van de werkgevers ook daadwerkelijk een kandidaat hebben afgewezen vanwege de informatie die online gevonden werd

De gevolgen

Wat als je dan toch de mist in gaat op social media? In het ergste geval kan het je baan kosten in Den Haag. Klagen tegen je collega’s over je baas in de wandelgangen is geen enkel probleem. Doe je dit echter op Facebook, dan is dit gelijk een ander verhaal. Zo ondervond ook Cornald Maas, Songfestival-commentator. Hij plaatste een negatieve Tweet over deelneemster Sieneke en werd daardoor per direct ontslagen. Ook blunders en ongepast gedrag kunnen bij veel werknemers niet door de beugel.

Wat moet je dan wel doen?

Hoe voorkom je dat je afgewezen wordt op basis van je Facebookprofiel of Twitteraccount? Loopbaancoaching is al een stap in de goede. Ook zijn er aantal tips waarmee je in Den Haag zelf aan de slag kunt gaan. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • Alles wat je op social media plaatst, kan worden gelezen door je (toekomstige) werkgever. Houd daar rekening mee wanneer je weer iets schrijft.
  • Wil je iets privé houden? Verander dan de instellingen van je berichten om deze af te schermen.
  • Zet alleen foto’s online die je ook aan je ouders zou tonen.
  • Houd je functie in acht. Een advocatenkantoor kijkt waarschijnlijk anders naar jouw berichten dan een kledingzaak.
  • Zoek regelmatig naar jezelf op Google om te zien wat er online over jou is te vinden.

Social media op de werkvloer

Werknemers kunnen ook positief gebruikmaken van social media. Een tevreden medewerker is immers een goed visitekaartje voor het bedrijf in Den Haag en omstreken. Ook schijnt het zo te zijn dat werknemers die actief met social media bezig zijn tijdens het werk 9% productiever zijn. Ook in dit geval is het verstandig om erop te letten wat er wel en niet online geplaatst kan worden. Het opstellen van een protocol kan dan uitkomst bieden. Een expert in loopbaancoaching in Den Haag helpt je graag hierbij.

descr. Steeds meer werkgevers maken gebruik van social media om kandidaten te screenen. Hoe kun je jezelf het beste online profileren? Lees er hier alles over.