skip to Main Content
Menu
TMA-methode Om Een Topteam Te Formeren

TMA-methode om een topteam te formeren

Zet je team in de sterkst mogelijke opstelling

Een bedrijf dat zich niet ontwikkelt loopt als het ware achteruit. Om voor te blijven op, of toch minimaal in de pas te lopen met, de concurrentie is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Het ontwikkelen van medewerkers, het samenwerken in een team en het benutten van talent is daarom erg belangrijk. Een optimale ontwikkeling van je organisatie krijg je voor elkaar door te werken met de meest geschikte werknemers op de juiste posities. En hoe weet je dan of de talenten van je werknemers helemaal tot hun recht komen op de positie waar ze zitten? Hoe laat je ze meeontwikkelen, zodat je bedrijfsresultaat en/of klanttevredenheid verbetert? Met de TMA-methode kun je de persoonlijke ontwikkeling en team ontwikkeling in je organisatie een impuls geven.

Wat is TMA?

Tma methode

TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. In een organisatie is het belangrijk dat teams goed met elkaar samenwerken en dat ze zorgen voor een goede werkverdeling. Je wil daarom ieder teamlid zo optimaal mogelijk inzetten. Als je met je team een training volgt volgens de TMA-methode, komt direct naar voren wat de voorkeuren van een team zijn, voor welke competenties je teamleden aanleg hebben en hoe je het werk het beste kan verdelen. De TMA-methode geeft ook adviezen over hoe je je team het beste kunt aansturen.

Resultaat van de TMA-methode

De TMA-methode is een uitstekende manier om een talentdialoog te laten ontstaan tussen tussen jou en je team. Het inzicht in elkaars talenten zorgt voor een positief gesprek over de sterktes en zwakten van elk individueel lid van het team en hoe je teamleden elkaar kunnen helpen. En het zorgt voor meer begrip en acceptatie van de verschillende karaktereigenschappen in het team. Ook geeft de TMA exact aan wat het team nodig heeft om tot maximale prestaties te komen.

TMA-methode ook voor teamleiders

Als teamleider ben je natuurlijk onderdeel van het team. Teamleiders moeten hun teams kunnen ondersteunen en aansturen. Daarom is er voor teamleiders een aparte training volgens de TMA-methode waarin je leert talentgericht te selecteren en te coachen. Je krijgt alle tools in handen om je team in de sterkst mogelijke opstelling neer te zetten en desnoods bij te sturen. Heeft iemand nog een extra scholing nodig, of heb je een bepaalde positie in je team nog niet goed bezet? De TMA-methode laat je dit ontdekken. Een goed draaiend team heeft onderstaande eigenschappen:

  • Onderling vertrouwen
  • Elkaar feedback geven om vast te houden of te verbeteren
  • Teamrollen zijn verdeeld op basis van individuele talenten
  • Elk teamlid kent de kracht en risico’s van het team
  • Een duidelijk gezamenlijk doel

Zie je die in jouw team nog niet terug? Overweeg dan het volgen van een TMA training volgens de de TMA-methode.

Back To Top
×Close search
Zoeken